Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Naleśniki z łososiem i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do przygotowania tego dania można wykorzystać naleśniki, które zostały nam z poprzedniego dnia, ponieważ po włożeniu nadzienia podsmażamy je jeszcze na patelni.

Naleśniki z łososiem i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z łososiem i jarmużem

 

  • naleśniki 3 szt
  • cebula 1 szt
  • jarmuż 80 gram
  • łosoś 125 gram
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ser żółty 150 gram
  • jogurt naturalny 180 gram
  • koperek 1/2 pęczka
  • oliwa 1 łyżka (do sosu)
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Naleśniki z łososiem i jarmużem
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

Następnie dorzucamy oczyszczony jarmuż. Dusimy przez kilka minut, aż liście jarmużu zmiękną. Dodajemy podzielonego na kawałki łososia i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą,

Nakładamy farsz na naleśniki, posypujemy startym żółtym serem. Składamy na cztery części i podsmażamy na patelni przez kilka minut, aż ser się rozpuści.

Przygotowujemy sos:

Do jogurtu dodajemy oliwę, posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz i mieszamy.

Polewamy sosem naleśniki.
Naleśniki z łososiem i jarmużem
Dusimy przez kilka minut, aż liście jarmużu zmiękną.
Naleśniki z łososiem i jarmużem
Dodajemy podzielonego na kawałki łososia i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Naleśniki z łososiem i jarmużem
Nakładamy farsz na naleśniki, posypujemy startym żółtym serem.
Naleśniki z łososiem i jarmużem
Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz i mieszamy.