renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Naleśniki z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Naleśniki pszenno - żytnie wypełnione powidłem śliwkowym, masłem orzechowym i bananami, polecam na obiad.

Naleśniki z masłem orzechowym

Składniki:

Naleśniki z masłem orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z masłem orzechowym

Przygotowanie ciasta

Naleśniki z masłem orzechowym
Przygotować ciasto na naleśniki i pozostawić kilka minut aby odpoczęło.

W garnku umieścić mleko, jajko, oliwę, otręby żytnie i razem zmiksować. Następnie dodawać mąkę pszenną do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Smażenie naleśników

Naleśniki z masłem orzechowym
Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki z obu stron.

Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki.

Nadzienie

Naleśniki z masłem orzechowym
Naleśniki smarować powidłami śliwkowymi.

Na początek naleśnik posmarować warstwą powideł śliwkowych.

Ciąg dalszy nadzienia

Naleśniki z masłem orzechowym
Na powidłach śliwkowych rozsmarować masło orzechowe.

Następnie na warstwie powideł rozsmarować masło orzechowe.

Owoce

Naleśniki z masłem orzechowym
Ostatni składnik nadzienia to plasterki banana. Zwinąć całość w rulon.

Na koniec ułożyć banana pokrojonego w plasterki, zwinąć w rulon. Przed podanie można posypać cukrem pudrem.