Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Naleśniki z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Porcja na dwa syte obiady

Naleśniki z mięsem i pieczarkami

Składniki:

Naleśniki z mięsem i pieczarkami

 

  • 1 kg łopatki
  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 selera
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • por
  • 400 g pieczarek
  • 90 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 11/2 szklanki mleka
  • 1/2-2/3 szklanki wody gazowanej
  • olej
  • sól,pieprz w ziarenkach,pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem i pieczarkami
Mąkę,jaja,wodę gazowaną oraz mleko doprawić solą i zmiksować na jednolitą masę.Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażyć cienkie naleśniki.Warzywa(oprócz pieczarek,natki i cebuli) oraz mięso zalać zimną wodą,doprawić solą i pieprzem.Gotować pod przykryciem na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie.Wywar przecedzić(użyć go jako bazę do innej zupy lub podawać jako bulion do naleśników).Mięso wystudzić, zmielić w maszynce wraz z marchewkami.Pokrojoną w kostkę cebule zrumienić na rozgrzanym oleju.Cebule dodać do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki i startym na grubych oczkach serem.Pieczarki pokroić w kostkę usmażyć na oleju.Doprawić solą i pieprzem mielonym.Przestudzić.Połączyć z mięsem.W razie potrzeby doprawić.Na każdym naleśniku rozkładać farsz i zwijać w rulony lub składać w "koperty".Przełożyć na natłuszczoną patelnię i pod przykryciem,na małym ogniu smażyć(z obu stron).Podawać z barszczem czerwonym lub bulionem.Na zdjęciu górny naleśnik zrobiony według powyższego przepisu,dolny wersja mojej córki(nie lubi cebuli,ani natki pietruszki)