SUPERPRZEPIS

Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym

  • 2
  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Naleśniki w wersji na słodko. Z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, polane słodką śmietaną i posypane cukrem. Najlepsze na gorąco.

Składniki:

Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 250g,
  • śmietana 30% - 200ml,
  • mleko 3,2% - 650ml,
  • jaja - 3,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • aromat waniliowy - kropla,
  • cukier - 2 łyżki,
  • szczypta soli,
  • olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.
  • Nadzienie dyniowo-jabłkowe:
  • miąższ dyni - 650g,
  • jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
  • banan - dojrzały,
  • cukier - 3-4 łyżki,
  • cynamon - łyżka,
  • goździki całe - dałam 7 sztuk,
  • woda - 1/4 szklanki,
  • sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
  • cukier waniliowy - łyżeczka;
  • śmietana i cukier.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym
Przygotowujemy mus: Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej.
Przygotowujemy naleśniki: Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia.
Każdy naleśnik smarujemy równomiernie musem - ilość wg upodobania i dowolnie zwijam/składamy. Można je wcześniej podgrzać lub zapiec. Podajemy na gorąco polane śmietanką i posypane cukrem. Można też polać je gorącą, roztopioną czekoladą lub dowolnym sosem.
Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym
Przygotowujemy mus dyniowo-jabłkowy z bananem, wg instrukcji
Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym
Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki wg powyższej instrukcji
Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym
NA każdym naleśniku rozprowadzamy po kilka łyżek musu
Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym
Dowolnie zwijamy. Podajemy na gorąco polane śmietanką i posypane cukrem