Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Naleśniki z musem jabłkowym i bezą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Smaczny, niedrogi deser .

Naleśniki z musem jabłkowym i  bezą

Składniki:

Naleśniki z musem jabłkowym i bezą

 

  • 1 jajko
  • białko
  • 8 łyżek musu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki mleka
  • 8 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • cukier
  • ¼ paczki wiórek kokosowych
  • śmietany( można ubić ½ szklanki śmietany kremówki mocno schłodzonej z 2 łyżeczkami cukru lub użyć bitej
  • 1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem jabłkowym i bezą
Z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe . Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą patelnie średniej wielkości .Usmażyć 4 naleśniki . Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki . Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu . Składać naleśniki w kopertę ( zwijać w ruloniki –wg upodobania ). Zrobić bitą śmietanę. Ubić białko z 1 łyżeczką cukru na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Położyć na nim naleśniki . Na każdy nałożyć porcję piany z wiórkami kokosowymi . Piec ok. 8-9 minut tak by beza była złocista. Wyjąć . ( Jeśli chcemy podawać na zimno to poczekać aż naleśniki ostygną ). Na każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany . Udekorować . ( Owocami , wiórkami czekoladowymi , kandyzowaną skórką pomarańczową , polewą itp.)

Tagi:

jajko jajka