śa

śa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oryginalny przepis na proste, kolorowe danie. Domownicy byli zachwyceni tymi naleśnikami. Zajadali się nawet Ci, którzy sceptycznie podchodzili do mojego pomysłu.

Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą

 

  • Ciasto
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka,
  • garść płatków nagietka, łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • Farsz
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w paski
  • 300 g liści pokrzywy (użyłam mrożonej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 160 g sera z niebieską pleśnią
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dobrze wymieszać do połączenia składników. Patelnię posmarować olejem i usmażyć na niej naleśniki. Używając świeżej pokrzywy należy ją najpierw sparzyć w osolonej wodzie. Liście niedbale pokroić. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy płyn z pieczarek zredukuje się o połowę dorzucić pokrzywę i natkę pietruszki. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Do farszu dodać 100 g sera startego pleśniowego i dokładnie wymieszać. Ułożyć farsz na naleśniku i złożyć w kopertę. Naleśniki przełożyć do naczynia. Na wierzch każdego ułożyć plasterki sera i zapiekać w piekarniku 5-10 min do momentu roztopienia sera.
Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą
Płatki nagietka pięknie wyglądały w cieście
Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą
Z podanych składników wyszły mi 4 naleśniki.
Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą
Ser ma dość wyraxisty smak, dlatego delikatnie doprawiamy farsz solą i pieprzem
Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą
Mimo jesiennej pogody na naszych talerzach ciągle jest lato.