jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Naleśniki z nowalijkowym twarożkiem smakują pysznie. Dodając przepis, jednocześnie zachęcam do wprowadzenie pokrzyw do naszej diety. Są pyszne i zdrowe!

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem

Składniki:

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem

CIASTO:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka
  • ok 2 szklanki mleka,
  • świeżo mielona sól morska do smaku
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

POKRZYWOWY TWAROŻEK

  • 0,5 kg sera białego,
  • sól do smaku,
  • około 6-7 rzodkiewek,
  • litrowa miska młodych pokrzyw (około 15 sztuk),
  • świeżo mielony czarny pierz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • listki zielonej sałaty

 

  • Dodatkowo:
  • szczypiorek, rzodkiewka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem

ETAP 1

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem
na patelni smażymy kolejne porcje ciasta

CIASTO:
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.

Etap 2

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem
gotowym twarożkiem przekładamy naleśniki

Gotowe naleśniki przekładamy.
Na naleśnika układamy warstwę liści sałaty. Na sałatę wykładamy twarożek. Całość zwijamy. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem.
Gotowe przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy cząstkami rzodkiewki.

ETAP 3

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem
pokrzywe zalewamy gotująca wodą

POKRZYWOWY TWAROŻEK:
Pokrzywę myjemy i zalewamy gotującą wodą. Sparzoną odsączamy z wody na durszlaku i studzimy.

Etap 4

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem
pokrzywę siekamy, rzodkiewki ścieramy na tarce

Przestudzoną odciskamy jeszcze z wody i drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarte o grubych oczkach.

ETAP 5

Naleśniki z pokrzywowym twarożkiem
składniki twarożku łączymy i doprawiamy do smaku

Ser biały przekładamy do miski. Dodajemy do niego przygotowaną rzodkiewkę, szczypiorek, pokrzywę oraz śmietanę. Doprawiajmy całość do smaku i dokładnie mieszamy.