jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Naleśniki lubią chyba wszyscy. Można podawać je na wiele sposób i za to je uwielbiam:). Serwowane z serem przypominają mi smak dzieciństwa. Dodatkowo urozmaiciłam je smakiem porzeczki- wyszły pyszne!

Naleśniki z porzeczkami

Składniki:

Naleśniki z porzeczkami

 

  • Ciasto (wychodzi z niego około 6-7 naleśników):
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia.
  • Dodatkowo:
  • Bita śmietana do podania,
  • Około 300-350 g białego sera ( najlepiej mielony),
  • Ok. 3 łyżki cukru pudru do smaku,
  • Około ¾ szklanki owoców czarnej porzeczki.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z porzeczkami
Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia. Upieczone naleśniki smarujemy porzeczkowym serem. Zwijamy (np. w rulon). Naleśniki podajemy z bitą śmietaną. Dekorujemy świeżymi listkami porzeczki oraz owocami. SER: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier oraz część owoców. Dokładnie miksujemy. Dokładamy pozostałe owoce i ponownie miksujemy. Serkiem przekładamy naleśniki.