Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Naleśniki z powidłami w glazurze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Naleśniki z dżemem , musem jabłkowym czy powidłami to nie jest moje ulubione danie . Ogólnie nie przepadam za potrawami na słodko

Naleśniki z powidłami w glazurze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z powidłami w glazurze

 

  • 16 czubatych łyżek mąki ( wypełnia 2 pełne szklanki )
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • olej z pestek winogron
  • cukier
  • cynamon
  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z powidłami w glazurze

Wymieszać mikserem mąkę , 1/4 szklanki oleju, 2 jajka, proszek do pieczenia, mleko , wodę mineralną ,szczyptę soli. Odstawić ciasto na 30 minut. Na natłuszczonej olejem za pomocą pędzelka i rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki ( wychodzi ok. 16 naleśników na patelni o średnicy 25 cm). Naleśniki posmarować powidłami. Złożyć jak na krokiety. Roztrzepać dokładnie jajka . Panierować naleśniki w jajku . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść zwinięte naleśniki . Posypywać po wierzchu szczyptą cynamonu i cukrem . Przewracać na drugą stronę -n znów posypać cynamonem i cukrem . Znów obrócić . I jeszcze raz posypać szczyptą cynamonu i cukru po jednej i drugiej stronie . Na naleśnikach robi się delikatny cynamonowy karmel. Zdjąć z patelni i poczekać aż zupełnie wystygną ( powidła muszą ponownie zastygnąć). Potem kroić na dwie połówki pod skosem. Podawać z kwaśną śmietaną której kleks kładziemy sobie przy naleśniku i maczamy w niej kawałki odkrojonego naleśnika . * Oryginalny pomysł znalazłam na blogu - oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu ** Podoba mi się to , że mogłam ten deser robić na raty .Usmażyłam naleśniki. Potem je smarowałam i rolowałam. Następnie obtaczałam w jajku i smażyłam. Odstawiłam i podałam kiedy mi pasowało.


Zobacz jak zrobić szybkie i smaczne Naleśniki cytrynowe >>>

Naleśniki z powidłami w glazurze
Usmażyć naleśniki - wychodzi z tej porcji ciasta ok. 16 sztuk
Naleśniki z powidłami w glazurze
Posmarować powidłami i złozyć jak na krokiety
Naleśniki z powidłami w glazurze
Panierować w jajku ze wszystkich stron by jajko dobrze pokryło nalesniki
Naleśniki z powidłami w glazurze
Smażyć na gorącym oleju posypujac cynamonem i cukrem by sie zrobiła chrupiaca skórka