anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Naleśniki z prażonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jesienią, gdy w sadach drzewa, a na targach stragany uginają się od jabłek, warto jeść je pod różną postacią.

Naleśniki z prażonymi jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z prażonymi jabłkami

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • mąka 1.5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • woda 0.5 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • olej 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • FARSZ:
  • jabłka kwaskowe 3 szt.
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon do smaku
  • sok z cytryny 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z prażonymi jabłkami
NALEŚNIKI: mąkę przesiewam przez gęste sitko, dodaję szczyptę soli. Jajko roztrzepuję z mlekiem, wodą i olejem, łączę z mąką, dokładnie miksując, aby nie zrobiły się grudki. Odstawiam na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni spryskanej niewielką ilością oleju. FARSZ JABŁKOWY: obrane i bez gniazd nasiennych jabłka mieszam z sokiem z cytryny, przekładam do rondelka, wlewam dwie łyżki wody i duszę pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną dodaję cukier i dalej smażę często mieszając, aż rozpuści się cukier. Zdejmuję z ognia, doprawiam cynamonem do smaku i odstawiam do przestygnięcia. Naleśniki smaruję farszem jabłkowym i zwijam w rulony. Jeśli zostanie mi trochę prażonych jabłek, to przekładam je do słoiczka, zakręcam i pasteryzuję 10 minut.
Naleśniki z prażonymi jabłkami
Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka mieszam z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Naleśniki z prażonymi jabłkami
Naleśniki smaruję farszem jabłkowym i zwijam w rulony.