Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Naleśniki z sosem bolognese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne połączenie polskiego naleśnika i włoskiego sosu bolognese. To hit w moim domu, więc często robię bardzo dużą ilość sosu.

Naleśniki z sosem bolognese

Składniki:

Naleśniki z sosem bolognese

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna; opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 400g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula (duża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (mogą być z puszki)
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • bazylia, oregano, tymianek (wg smaku)
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Naleśniki z sosem bolognese

Placki:

Naleśniki z sosem bolognese
Swoje naleśniki smażę na suchej patelni.

Jaja ubić i porządnie wymieszać z mlekiem, wodą, solą oraz sodą oczyszczoną. Dodać mąkę, po ponownym rozmieszaniu - wlać odrobinę oleju i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki łyżką (to sposób, aby naleśniki - nie będą przywierały do patelni).


Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni - z obu stron.
(Jeśli Wasza patelnia wymaga natłuszczenia - posmarujcie ją odrobinką oleju.)

Sos:

Naleśniki z sosem bolognese
Nalesniki dowolnie złożone - można polać sosem.

Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Dodać mięso mielone i delikatnie mieszając - doprowadzić, aby lekko się obsmażyło. Na patelnię dołożyć pomidory oraz przyprawy. Całość wymieszać i dusić - pod przykryciem.


Gotowy sos ponownie doprawić i podawać z naleśnikami.