dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Naleśniki z sosem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Klasyczne naleśniki z dodatkiem sosu waniliowego. Smaczne i proste w przygotowaniu na śniadanie lub deser.

Naleśniki z sosem waniliowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z sosem waniliowym

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyz oleju
  • szczypta soli
  • woda gazowana
  • Sos:
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyż cukru
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z sosem waniliowym
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy wody gazowanej tyle aby powstałą lejące ciasto o konsystencji śmietanki. Smażymy cienkie placki na rozgrzanej patelni z obu stron. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie studzimy. Do żółtek dodajemy stopniową małymi porcjami mleko i ubijamy trzepaczką cały czas podgrzewając na ogniu. Ubijamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Usmażone naleśniki polewamy sosem. Smacznego!
Naleśniki z sosem waniliowym
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą.
Naleśniki z sosem waniliowym
Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni.
Naleśniki z sosem waniliowym
Żółtka ubijamy z mlekiem, aż do zgęstnienia sosu.