Naleśniki z twarożkiem z chia i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Delikatne śmietankowe naleśniki z dodatkiem twarożku z nasionami chia i karmelizowanym rabarbarem - miły początek dnia ;)

Naleśniki z twarożkiem z chia i rabarbarem

Składniki:

Naleśniki z twarożkiem z chia i rabarbarem

Naleśniki

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Twarożek

  • 500 g twarogu mielonego
  • 100-150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • cukier puder do smaku

Karmelizowany rabarbar

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarożkiem z chia i rabarbarem
Jajko lekko ubijamy, a następnie dodajemy śmietankę, wodę i mąkę, miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut, po czym smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.

Twaróg mieszamy dokładnie ze śmietanką, dodajemy nasiona chia i cukier puder do smaku, ponownie mieszamy.

Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier z wodą umieszczamy w rondlu i podgrzewamy do czasu, aż nabierze lekko złotego koloru.

Wtedy wrzucamy rabarbar i podgrzewamy całość do rozpuszczenia karmelu (nadmiar płynu odlewamy).

Naleśniki smarujemy grubą warstwą twarogu i na nim układamy kawałki karmelizowanego rabarbaru.

Zwijamy lub składamy wedle uznania.  



Tagi:

naleśniki