czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Naleśniki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym to danie pracochłonne, ale na pewno zrobi wrażenie na domownikach i gościach :)

Naleśniki zapiekane

Składniki:

Naleśniki zapiekane

naleśniki

farsz:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 duże marchewki
  • 1/4 selera
  • 2-3 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik (250 ml) domowego przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • dodatkowo:
  • 30 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i smażyć cienkie naleśniki. Aby ciasto miało odpowiednią konsystencję dodać w razie potrzeby więcej mąki lub mleka.

Przygotowanie farszu zaczynamy od posiekania cebuli. Należy ją zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, potem dodać mięso mielone i podsmażyć. Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Dodać do mięsa, podlać niewielką ilością wody i smażyć pod przykryciem około 20 minut.

Następnie dodać koncentrat i przecier, doprawić i dusić jeszcze 20 minut. Na naleśniki nakładać farsz, składać na 4 i układać na blaszce do pieczenie.

Całość posypać startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekać pod przykryciem około 30 minut. Smacznego :)