Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Naleśniki zapiekane z serem i jagodami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jagody leśne można zastąpić innymi miękkimi owocami.

Naleśniki zapiekane z serem i jagodami.

Składniki:

Naleśniki zapiekane z serem i jagodami.

 

  • mąka pszenna 1 szkl
  • mleko 200 ml
  • woda 50 ml
  • jajka 4 szt
  • jagody leśne 25 dag
  • ser twarogowy 30 dag
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier 4 łyżki
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z serem i jagodami.
Do miski wlać mleko, wodę, wsypać mąkę, wbić 1 jajko, dodać szczyptę soli i zmiksować. Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Ser twarogowy zmielić w maszynce, włożyć do miski wsypać cukier waniliowy, dodać żółtka i dokładnie utrzeć. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać oczyszczone jagody, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Tak przygotowanym serem smarować upieczone naleśniki, składać w kopertę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem i zapiekać około 15 minut w temp 180 stopni.