Helmut

Helmut

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i zdrowe! Oczyszczamy szpinak, wymywamy w dużej ilości wody i odsączamy. Drobno kroimy. Na tłuszcz

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem

 

  • 50 dag szpinaku
  • 30 dag mielonego mięsa
  • łyżka masła
  • 1 jajo
  • 25 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka tartego sera

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem
Oczyszczamy szpinak, wymywamy w dużej ilości wody i odsączamy. Drobno kroimy. Na tłuszcz wrzucamy mielone mięso i smażymy, dodajemy szpinak, utarty ser i jajko. Dobrze mieszamy, przyprawiamy do smaku. Robimy
ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy nadzienie i zwijamy w ruloniki. Układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Każdą warstwę smarujemy stopionym masłem. Śmietanę mieszamy z ketchupem i tartym serem. Potrawę zalewamy sosem i odkładamy na ok. 30 min. do nagrzanego piekarnika. Smaczne i zdrowe!