TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Naleśniki ze szpinakiem w sosie czosnkowym

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem
Ciasto naleśnikowe tworzymy poprzez wymieszanie jajek, soli, mąki, wody, mleka i oleju. Dobrze wymieszaną, średniej konsystencji masę możemy wylewać na rozgrzaną z olejem patelnię. Każdy naleśnik smażymy z obu stron. Szpinak mrożony wrzucamy na patelnię i pod przykryciem, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając czekamy, aż się roztopi. Po około 10 minutach możemy dodać do niego szczyptę soli, pieprzu i wcześniej rozdrobiony czosnek. Łyżkę farszu nakładamy na naleśnik i posypujemy wcześniej startym na tarce serem żółtym. Naleśnik zawijamy i podgrzewamy na przykrytej patelni. Na wierzch polewamy sosem czosnkowym, który przygotowujemy poprzez wymieszanie jogurtu naturalnego, śmietany i rozdrobnionego czosnku. Smacznego.