Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Naleśniki ze szpinakiem na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne, kolorowe, wiosenne naleśniki z dodatkiem zmiksowanego szpinaku. Nadziane owocami czarnej jagody, podane ze śmietaną i sosem owocowym smakują wybornie.

Naleśniki ze szpinakiem na słodko Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem na słodko

na ciasto :

  • ok. 30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • ok.200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki podduszonego na maśle zmiksowanego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • nadzienie:
  • 1 słoik owoców deserowych z czarnej jagody
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

do dekoracji :

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem na słodko
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić ciasto na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanej patelni rozprowadzać cienko ciasto. Smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Układać na talerzu jeden na drugim.

Gotowe przestudzone naleśniki nadziewamy owocami czarnej jagody i składamy w rulonik.

Naleśniki podajemy na talerzu przekrojone na pół. Ozdabiamy kleksem bitej śmietany, czereśniami koktajlowymi, posypką owocową oraz sosem owocowym.
Naleśniki ze szpinakiem na słodko
Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim