Walia

Walia

Kucharz
[Przepisów: 13]

naleśnikowa lazania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zapiekanka z naleśników

naleśnikowa lazania

Składniki:

naleśnikowa lazania

  • Farsz :
  • 0, 5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 5 pieczarek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Olej do smażenia

  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 0, 5 szklanki. Zimnej wody
  • 0, 5 szklanki śmietanki 18%
  • Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, sok z połowy cytryny

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 8 łyżek mąki
  • olej do smażenia

  • tarty żółty ser około 15 dag
  • Masło do smarowania formy

Sposób przygotowania:

naleśnikowa lazania

Przygotować ciasto naleśnikowe, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Usmażyć 8 – 9 naleśników. Farsz: Mięso i pokrojoną w kosteczkę cebulkę podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Powinno mieś konsystencję lekko podrumienionych kuleczek. Umyte pieczarki posiekać w kosteczkę także podsmażyć na łyżce oliwy. Po czym wrzucić do mięsa i razem to wymieszać. Sos pomidorowy: Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oliwy na to przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wrzucamy pomidory, gdy odparuje z nich woda i stworzy się gęsty sos dodajemy przyprawy wedle uznania. Beszamel: Na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło, do niego dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę ( uwaga, żeby nie przypalić) na to wlewamy zimną wodę energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, gdy utworzy się gęsty, jednolity sos dolewamy śmietankę dokładnie rozprowadzamy ją w sosie, nie pozwalając by się za gotował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy wedle uznania, Ale nie należy przesadzić z cytrynką. Do nasmarowanego masłem okrągłego naczynia układamy kolejno: naleśnik, sos pomidorowy, farsz; naleśnik, beszamel, farsz; naleśnik sos pomidorowy farsz i tak dalej do wyczerpania składników, ostatniego naleśnika smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 180 stopniach na dolnej szynie przez 40 -45 minut. Podajemy na gorąco krojąc zapiekankę jak tort, Smacznego.

Redakcja poleca: