naleśnikowa lazania

Walia

Kucharz
Przepisy: 13
naleśnikowa lazania
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszna zapiekanka z naleśników


trudność: średnie
czas:

naleśnikowa lazania - SKŁADNIKI:

  • Farsz :
  • 0, 5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 5 pieczarek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 0, 5 szklanki. Zimnej wody
  • 0, 5 szklanki śmietanki 18%
  • Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, sok z połowy cytryny
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 8 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • tarty żółty ser około 15 dag
  • Masło do smarowania formy

naleśnikowa lazania - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto naleśnikowe, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Usmażyć 8 – 9 naleśników. Farsz: Mięso i pokrojoną w kosteczkę cebulkę podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Powinno mieś konsystencję lekko podrumienionych kuleczek. Umyte pieczarki posiekać w kosteczkę także podsmażyć na łyżce oliwy. Po czym wrzucić do mięsa i razem to wymieszać. Sos pomidorowy: Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oliwy na to przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wrzucamy pomidory, gdy odparuje z nich woda i stworzy się gęsty sos dodajemy przyprawy wedle uznania. Beszamel: Na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło, do niego dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę ( uwaga, żeby nie przypalić) na to wlewamy zimną wodę energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, gdy utworzy się gęsty, jednolity sos dolewamy śmietankę dokładnie rozprowadzamy ją w sosie, nie pozwalając by się za gotował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy wedle uznania, Ale nie należy przesadzić z cytrynką. Do nasmarowanego masłem okrągłego naczynia układamy kolejno: naleśnik, sos pomidorowy, farsz; naleśnik, beszamel, farsz; naleśnik sos pomidorowy farsz i tak dalej do wyczerpania składników, ostatniego naleśnika smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 180 stopniach na dolnej szynie przez 40 -45 minut. Podajemy na gorąco krojąc zapiekankę jak tort, Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do naleśnikowa lazania (strona 1 z 1)  
misia53

misia53

2010-09-27 18:14
Sporo roboty przy tym ,ale efekt znakomity.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym Spaghetti z sosem ala gyros na mięsie mielonym
Mięsna mielona potrawka Kotlety mielone Pulpety w sosie marchewkowym
Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kotlety mielone z marchewką i papryką
Pulpeciki w sosie limonkowo-kokosowym Pulpety w sosie pomidorowym Cavatappi z mięsem i kukurydzą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane