naleśnikowa lazania

Walia - Przepis na: naleśnikowa lazania offline

Kucharz
Przepisy: 13
naleśnikowa lazania
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszna zapiekanka z naleśników


trudność: średne
czas:

naleśnikowa lazania - SKŁADNIKI:

  • Farsz :
  • 0, 5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 5 pieczarek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 0, 5 szklanki. Zimnej wody
  • 0, 5 szklanki śmietanki 18%
  • Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, sok z połowy cytryny
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 8 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • tarty żółty ser około 15 dag
  • Masło do smarowania formy

naleśnikowa lazania - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto naleśnikowe, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Usmażyć 8 – 9 naleśników. Farsz: Mięso i pokrojoną w kosteczkę cebulkę podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Powinno mieś konsystencję lekko podrumienionych kuleczek. Umyte pieczarki posiekać w kosteczkę także podsmażyć na łyżce oliwy. Po czym wrzucić do mięsa i razem to wymieszać. Sos pomidorowy: Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oliwy na to przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wrzucamy pomidory, gdy odparuje z nich woda i stworzy się gęsty sos dodajemy przyprawy wedle uznania. Beszamel: Na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło, do niego dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę ( uwaga, żeby nie przypalić) na to wlewamy zimną wodę energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, gdy utworzy się gęsty, jednolity sos dolewamy śmietankę dokładnie rozprowadzamy ją w sosie, nie pozwalając by się za gotował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy wedle uznania, Ale nie należy przesadzić z cytrynką. Do nasmarowanego masłem okrągłego naczynia układamy kolejno: naleśnik, sos pomidorowy, farsz; naleśnik, beszamel, farsz; naleśnik sos pomidorowy farsz i tak dalej do wyczerpania składników, ostatniego naleśnika smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 180 stopniach na dolnej szynie przez 40 -45 minut. Podajemy na gorąco krojąc zapiekankę jak tort, Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do naleśnikowa lazania (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2010-09-27 18:14
Sporo roboty przy tym ,ale efekt znakomity.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Pulpeciki cherry Ryż z mięsem mielonym Zapiekanka z mięsem
Szaszłyki z mielonego z boczkiem Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami
Pieczeń w chlebie schowana Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi Ryż podsmażany z mięsem mielonym
Mięso mielone z kalarepką Kabaczek z mięsem Mięso mielone z ryżem i boczkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane