naleśnikowa lazania

Walia

Kucharz
Przepisy: 13
naleśnikowa lazania
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszna zapiekanka z naleśników


trudność: średnie
czas:

naleśnikowa lazania - SKŁADNIKI:

  • Farsz :
  • 0, 5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 5 pieczarek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 0, 5 szklanki. Zimnej wody
  • 0, 5 szklanki śmietanki 18%
  • Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, sok z połowy cytryny
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 8 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • tarty żółty ser około 15 dag
  • Masło do smarowania formy

naleśnikowa lazania - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto naleśnikowe, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Usmażyć 8 – 9 naleśników. Farsz: Mięso i pokrojoną w kosteczkę cebulkę podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Powinno mieś konsystencję lekko podrumienionych kuleczek. Umyte pieczarki posiekać w kosteczkę także podsmażyć na łyżce oliwy. Po czym wrzucić do mięsa i razem to wymieszać. Sos pomidorowy: Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oliwy na to przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wrzucamy pomidory, gdy odparuje z nich woda i stworzy się gęsty sos dodajemy przyprawy wedle uznania. Beszamel: Na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło, do niego dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę ( uwaga, żeby nie przypalić) na to wlewamy zimną wodę energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, gdy utworzy się gęsty, jednolity sos dolewamy śmietankę dokładnie rozprowadzamy ją w sosie, nie pozwalając by się za gotował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy wedle uznania, Ale nie należy przesadzić z cytrynką. Do nasmarowanego masłem okrągłego naczynia układamy kolejno: naleśnik, sos pomidorowy, farsz; naleśnik, beszamel, farsz; naleśnik sos pomidorowy farsz i tak dalej do wyczerpania składników, ostatniego naleśnika smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 180 stopniach na dolnej szynie przez 40 -45 minut. Podajemy na gorąco krojąc zapiekankę jak tort, Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do naleśnikowa lazania (strona 1 z 1)  
misia53

misia53

2010-09-27 18:14
Sporo roboty przy tym ,ale efekt znakomity.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Kolorowe kotleciki z piekarnika Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem Kiełbasa wieprzowa ze słoika
Kiełbasa ze słoika Kotlety mielone nadziewane ogórkami kiszonymi Wielkanocna pieczeń z jajkiem
Sos z podsmażaną cebulką i zrazami Kiełbasa drobiowo - wieprzowa ze słoika Mielone z żółtkami
Mielone z niespodzianką z sosem pieczarkowym Kotlety mielone czosnkowe z groszkiem Mielone nadziewane pomidorkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane