naleśnikowa lazania

Walia - Przepis na: naleśnikowa lazania offline

Kucharz
Przepisy: 13
naleśnikowa lazania
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszna zapiekanka z naleśników


trudność: średne
czas:

naleśnikowa lazania - SKŁADNIKI:

  • Farsz :
  • 0, 5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 5 pieczarek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 0, 5 szklanki. Zimnej wody
  • 0, 5 szklanki śmietanki 18%
  • Przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, sok z połowy cytryny
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 8 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • tarty żółty ser około 15 dag
  • Masło do smarowania formy

naleśnikowa lazania - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto naleśnikowe, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Usmażyć 8 – 9 naleśników. Farsz: Mięso i pokrojoną w kosteczkę cebulkę podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Powinno mieś konsystencję lekko podrumienionych kuleczek. Umyte pieczarki posiekać w kosteczkę także podsmażyć na łyżce oliwy. Po czym wrzucić do mięsa i razem to wymieszać. Sos pomidorowy: Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oliwy na to przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wrzucamy pomidory, gdy odparuje z nich woda i stworzy się gęsty sos dodajemy przyprawy wedle uznania. Beszamel: Na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło, do niego dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę ( uwaga, żeby nie przypalić) na to wlewamy zimną wodę energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, gdy utworzy się gęsty, jednolity sos dolewamy śmietankę dokładnie rozprowadzamy ją w sosie, nie pozwalając by się za gotował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy wedle uznania, Ale nie należy przesadzić z cytrynką. Do nasmarowanego masłem okrągłego naczynia układamy kolejno: naleśnik, sos pomidorowy, farsz; naleśnik, beszamel, farsz; naleśnik sos pomidorowy farsz i tak dalej do wyczerpania składników, ostatniego naleśnika smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 180 stopniach na dolnej szynie przez 40 -45 minut. Podajemy na gorąco krojąc zapiekankę jak tort, Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do naleśnikowa lazania (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2010-09-27 18:14
Sporo roboty przy tym ,ale efekt znakomity.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Pulpeciki z bazylią
Klopsy z kapustą w środku Bigos z pulpetami Kebab domowy wieprzowy z ketchupem
Grillowane pulpeciki z kaszą manną Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką Pulpeciki w leśnym sosie
Mielone kulki pod serową czapą Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Mielonka ze słoika

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane