Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszne i sycące danie z wykorzystaniem naleśników. Miałam ochotę na cannelloni, ale zabrakło mi makaronu, usmażyłam więc kilka naleśników ;)

Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami

 

  • Naleśniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g sera żółtego (radamera)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • Na wierzch:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami
Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na pół godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki, na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę i paprykę pokroić i wrzucić do rondla. Dodać łyżkę oleju. Przesmażyć. Dodać posiekaną łodygę selera. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć na talerz. Następnie wrzucić na patelnię z drugą łyżką oleju pokrojonego w kostkę kurczaka. Posypać solą i papryką. Usmażyć. Dodać warzywa. Wrzucić fasolę. Dusić razem 5 minut. doprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, papryką słodką i wędzoną oraz ziołami. Przestudzić. Dodać żółty tarty ser i wymieszać. Na każdego naleśnika nałożyć czubatą łyżkę farszu, zwijać w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki polać śmietanką, posypać tartym serem. Zapiekać 15 minut w 190 stopniach
Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami
W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę i paprykę pokroić i wrzucić do rondla. Dodać łyżkę oleju. Przesmażyć. Dodać posiekaną łodygę selera. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć na talerz.
Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami
Następnie wrzucić na patelnię z drugą łyżką oleju pokrojonego w kostkę kurczaka. Posypać solą i papryką. Usmażyć. Dodać warzywa. Wrzucić fasolę. Dusić razem 5 minut. doprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, papryką słodką i wędzoną oraz ziołami
Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami
Na każdego naleśnika nałożyć czubatą łyżkę farszu, zwijać w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym.
Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami
Naleśniki polać śmietanką, posypać tartym serem. Zapiekać 15 minut w 190 stopniach