katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Naleśnikowe gołąbki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Nie są to prawdziwe gołąbki ze smaczkiem kapusty, ale jedzonko jest smaczne. Podane z ulubioną surówką smakuje super.

Naleśnikowe gołąbki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśnikowe gołąbki

 

  • Farsz

 

  • łopatka mielona 40 dag
  • ryż ok 1 woreczek
  • cebula 1/2 szt
  • jajko 1 szt

 

  • Sos

 

 

  • Naleśniki

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe gołąbki
Ryż na farsz gołąbkowy gotujemy wg przepisu na op. Można ugotować w osolonej wodzie ale lepiej by było ugotować ryż na bulionie.

Ryż przekładamy na sito albo durszlak i osączamy. Przestudzony ryż dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy też drobno pokrojoną cebulę.Wbijamy do mięsa jajko i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Naleśniki można usmażyć wg wypróbowanego przepisu albo połączyć składniki podane w przepisie i smażyć na natłuszczonej patelni.

Na usmażone już naleśniki nakładamy przygotowany farsz. Od brzegu zostawiamy trochę wolnego by można było je zawinąć formując gołąbki.

Przygotowane gołąbki naleśnikowe układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Naleśniki skrapiamy olejem albo kładziemy po wiórku masła i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopniach.

Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju albo kładziemy troszkę masła i dodajemy przeciśnięty czosnek. Przesmażamy go. Do czosnku dokładamy koncentrat pomidorowy i ketchup. Chwilę smażymy. Podlewamy troszkę wodą, znów chwilę gotujemy, na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy 3-5 min aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Przygotowany pomidorowy sos wykładamy na naleśniki i pieczemy ok 20-30 minut. Smaczne na ciepło z surówką.    
Naleśnikowe gołąbki
Przygotowane jedzonko od wewnętrznej strony.