Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Naleśnikowe oczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Polecam pyszny sposób na podanie naleśników, rozpływają się w ustach

Naleśnikowe oczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe oczka

 

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 300 twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 120g śmietany 18%,
  • 100g serka homo,
  • 2 jajka,
  • 85 g cukru,
  • skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego,

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe oczka
Do miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy je. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i szczyptę soli, miksujemy całość na gładkie ciasto. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Po wysmażeniu połowy ciasta dodajemy kakao, mieszamy i smażymy ciemnie naleśniki. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i jajko, dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Przygotowaną masa serową smarujemy naleśniki. Okrągłą formę żaroodporną smarujemy masłem. Układamy w niej naleśniki na przemian jasne i ciemne. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy serek homo, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny, mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki. Zapiekamy 35-40 minut w 180 stopniach. Gdyby masa zaczęła się za bardzo przypiekać do przykrywamy całość folią. Tak przygotowana zapiekanka smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Oczywiście na zimno kroi się o wiele lepiej. Podajemy ją z owocami. Życzę smacznego :)
Naleśnikowe oczka
Na patelni smażymy cienkie naleśniki: jasne i ciemne.
Naleśnikowe oczka
Ser mieszamy z jajkiem i cukrem, można dodać szczyptę cynamonu.
Naleśnikowe oczka
Gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym
Naleśnikowe oczka
Naleśniki zalewmy masą śmietanową i zapiekamy.

Tagi:

jajko jajka