jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśnikowe paczuszki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Paczuszki poskładane z naleśników wypełnione dynią i szynką wieprzową w pikantnych pomidorach. Na pewno powtórzę to danie, bo było pyszne!

Naleśnikowe paczuszki dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe paczuszki dyniowe

 

  • około 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 dag drożdży
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50 dag mielonej szynki wieprzowej
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • gałązki tymianku do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe paczuszki dyniowe
Mieszamy szklankę mleka z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do chwili, gdy drożdże ruszą. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli - mieszamy. Wbijamy jaja, wlewamy wodę i mleko z drożdżami. Mieszaamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolejcie wody, gdyby zbyt rzadkiedosypcie mąki powinno być o konsystencji śmietany.Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju . Obieramy dynię, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy dynię w długie paski po czym ścieramy na tarce w cieniutkie paseczki. Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy je drobno. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy mięso i czosnek. Doprawamy tymiankiem, chilli, solą i pieprzem. Dusimy mięso 10 minut po czym dodajemy dynię i przecier pomidorowy. Dusimy wszystko razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso będzie miekkie. Nakładamy farsz składając brzegi każdego naleśnika w zgrabną paczuszkę. Na środek każdej nakładamy odrobinę farszu dyniowego. Dekorujemy paczuszki gałązkami tymianku. 
Naleśnikowe paczuszki dyniowe
Obieramy dynię, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy dynię w długie paski po czym ścieramy na tarce w cieniutkie paseczki.
Naleśnikowe paczuszki dyniowe
Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju .
Naleśnikowe paczuszki dyniowe
Dusimy mięso 10 minut po czym dodajemy dynię i przecier pomidorowy.
Naleśnikowe paczuszki dyniowe
Na środek każdej nakładamy odrobinę farszu dyniowego. Dekorujemy paczuszki gałązkami tymianku.

Tagi:

dynia szynka