SUPERPRZEPIS

Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

To pomysł na pyszny i zdrowy obiadek:). Zachęca on smakiem i ciekawym wyglądem!

Składniki:

Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka

 

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

 

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Około 1/3 łyżeczki soli do smaku

 

  • Nadzienie jarmużowe:
  • 0,5 kg świeżych liści jarmużu,
  • Około 100 g sera feta (niebieskiego),
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Laska kiełbasy,

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
NALEŚNIKI: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do zrumienia. Upieczone naleśniki smarujemy nadzieniem jarmużowym i zwijamy w rulon. Każdy rulon dzielimy na około 4 części krojąc go pod lekkim skosem. Tam przygotowane naleśnikowe ślimaczki układamy w przygotowanej formie. Między ślimaczki układamy plasterki kiełbasy. Całość zalewamy spoiwem i zapiekamy około 30 minut w 180˚C.

NADZIENIE: Jarmuż pozbawiamy grubych części liści. Tak przygotowany płuczemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście są już miękkie odcedzamy . Po lekkim przestygnięciu odciskamy z wody i kroimy na mniejsze części. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej jarmuż. Razem smażymy około 5 minut doprawiając do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser feta. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił. Nadzieniem przekładamy naleśniki. Kiełbasę kroimy w plasterki.

SPOIWO: Śmietanę miksujemy z startym serem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Zalewamy naleśnikowe ślimaczki.
Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Przed przygotowaniem nadzienia obgotowujemy jarmuz
Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki .
Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
pocięte naleśniki układamy w naczyniu. Pomiędzy nie układamy kiełbasę