BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Naleśnikowy tort z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Suszone jabłka wykorzystałam w nadzieniu do słodkiego , naleśnikowego tortu. W połączeniu z rodzynkami i kandyzowanymi owocami, fajnie sie uzupełniają.

Naleśnikowy tort z bakaliami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśnikowy tort z bakaliami

 

 

  • 40 dag twarogu
  • duży kubek gęstej smietany
  • łyzka cukru
  • po garści suszonych jabłek, rodzynek i owoców kandyzowanych
  • 3 łyżki marmolady wieloowocowej

 

  • łyżka pudru
  • olej do smażenia
  • 2 łyżka masła

 

 

  • posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Naleśnikowy tort z bakaliami
Składniki na naleśniki miksuję i odstawiam na 30 minut. Na małej ilości oleju smażę cienkie naleśniki. Twaróg przepuszczam przez maszynkę, dodaję cukier i śmietanę ( konsystencja musi sie lekko rozprowadzać po naleśnikach). Suszone jabłka kroję na drobne kawałaki i razem z rodzynkami i owocami kand. dodaję do twarogu. Dokładnie mieszam. Foremkę smaruję masłem i układam naleśnik, smaruję twarożkiem i przykrywam drugim naleśnikiem. Kiedy dojdę do połowy to naleśnika smaruję dżemem, i kolejne układam tak jak wcześniej. Ostatni naleśnik smaruję łyzką rozpuszczonego masła. Wokoło układam cząstki jabłek. Zapiekam około 30 minut w piekarniku. Pod koniec smaruję polewą zrobioną z reszty śmietany wymieszanej z pudrem. Dowolnie dekoruję.
Naleśnikowy tort z bakaliami
pyszny naleśnikowy torcik można podać na deser lub słodki obiad
Naleśnikowy tort z bakaliami
tak wygląda przed wstawieniem do piekarnika
Naleśnikowy tort z bakaliami
do twarogu dodaję suszone jabłka, owoce kand, i rodzynki