Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Naleśnikowy tort z szpinakowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne francuskie czosnkowe naleśniki przełożone szpinakowo - serowym farszem z dodatkiem prażonych nasion słonecznika tworzą zgrany duet w postaci zielonego wytrawnego toru.

Naleśnikowy tort z szpinakowym farszem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśnikowy tort z szpinakowym farszem

 

  • Ciasto na czosnkowe naleśniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Farsz :
  • 500g szpinaku
  • 5 łyżek hummusu
  • 120g sera pleśniowego
  • 1/3 szklanki mleczka do kawy
  • Szklanka uprażonych nasion słonecznika
  • Kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowy tort z szpinakowym farszem
Do miski przesiewam mąkę, wbijam jaja, dodaję cukier, sól, dodaje bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, olej, wodę i mleko. Wszystko miksuję mikserem aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.Ciasto odstawiam na pół godziny. Szpinak płuczę. Na patelni rozgrzewam oliwę (niezbyt mocno) wrzucam szpinak, ser pleśniowy, hummus i uprażone nasiona słonecznika. Smażę szpinak około 10 minut. Na końcu wlewam mleczko do kawy, przyprawiam solą , pieprzem i dokładnie mieszam. Rozgrzewam drugą patelnię na której spryskuje odrobinę oleju. Wlewam chochlę ciasta i rozprowadzam po całej patelni.Smażę na rumiano z obu stron.Gotowe naleśniki zsuwam na talerz jeden na drugi i przykrywam folią by nie wysychały i pozostały miękkie.Kiedy wszystkie naleśniki są usmażone czas na składanie tortu.Na talerzu układam naleśnik, smaruję farszem i przykrywam drugim naleśnikiem dobrze dociskając i tak aż do wykorzystania wszystkich naleśników i całego farszu. Podawać na ciepło.
Naleśnikowy tort z szpinakowym farszem
Ukrojony kawałek z nasionami słonecznika