p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Naleśnikowy zapiekany przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najszybszym daniem do wykonania przy braku czasu są naleśniki, z których można wyczarować pyszne dania

Naleśnikowy zapiekany przekładaniec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśnikowy zapiekany przekładaniec

 

  • # 1 szklanka mąki,
  • # 1/2 szkl. mleka,
  • # 1/2 szkl. wody gazowanej
  • # 1 jajko,
  • # szczypta soli,
  • # 1/4 szklanki oleju do smażenia
  • # 5 plastrów boczku
  • # 2 kiełbasy zwyczajne
  • # 1 cebula
  • # 4 plastry sera topionego
  • # 1 kostka serka topionego z szynką
  • # przyprawa bałkańska
  • # czerwona papryka
  • # 20 dag sera żółtego
  • # 150 ml śmietany słodkiej
  • # keczup pikantny

Sposób przygotowania:

Naleśnikowy zapiekany przekładaniec
Przygotowujemy farsz: boczek, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki i przyprawy bałkańskiej. Przygotowujemy naleśniki wg przepisu: jajko ubić ze szczyptą soli, dodać 1 szklankę mąki, 1/2 szklanki gazowanej wody i 1/2 szklanki mleka, dokładnie wymieszać i usmażyć na gorącym oleju z obu stron. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem i szczyptą przyprawy bałkańskiej. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. na dnie ułożyć naleśnika , 1/3 farszu, polać 1/3 mieszanki sera ze śmietaną. Ułożyć tak ok 4 warstw naleśników. Ostatnią warstwą jest naleśnik obłożony serem topionym w plastrach i pokrojonym topionym serkiem z szynką. Przekładańca wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Pokroić na 4 części, można podawać z keczupem.
Naleśnikowy zapiekany przekładaniec
Pokroić zapiekankę na 4 części, można podawać z keczupem.
Naleśnikowy zapiekany przekładaniec
na dnie ułożyć naleśnika , 1/3 farszu, polać 1/3 mieszanki sera ze śmietaną.
Naleśnikowy zapiekany przekładaniec
Ostatnią warstwą jest naleśnik obłożony serem topionym w plastrach i pokrojonym topionym serkiem