jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nalewka cytrynówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nalewka cytrynówka doskonała o każdej porze roku

Nalewka cytrynówka

Składniki:

Nalewka cytrynówka

 

  • 1 duża cytryna
  • garść ziarenek kawy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 0,75 litr wódki 45%
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 rozgniecione ziarna kardamonu
  • 2 gożdziki
  • 1 ziarenko pieprzu

Sposób przygotowania:

Nalewka cytrynówka
Cytrynę sparzyć, ponakłuwać i naszpilkować ziarenkami kawy.

Miód rozcieńczyć przegotowaną wodą i wlać do słoja razem z wódką, dodać przyprawy.

Przez cytrynę przeciągnąć sznurek i zawiesić nad alkoholem.

Zamknąć na 3 tygodnie.

Następnie nalewke przefiltrować, cytryne wycisnąć, dodać sok do nalewki.

Po 3 tygodniach jest pyszna, delikatna bardzo aromatyczna.

Tagi:

kawa