wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Nalewka czeremchowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do nalewek nie nadają się wszystkie owoce.

Nalewka czeremchowa

Składniki:

Nalewka czeremchowa

 

  • owoce czeremchy
  • 40% wódka zrobiona ze spirytusu
  • 70 g cukru

Sposób przygotowania:

Nalewka czeremchowa
Dojrzale owoce czeremchy połoyć na  płótnie w temperaturze 17 stopni, na 3 dni. Przebranymi i czystymi owocami napełnić butelki do trzech czwartych ich wysokości. Zalać do pełna wódką. Do każdej butelki wsypać 70 g cukru. Szczelnie zamknąć, postawić w chłodnym ciemnym miejscu i odczekać 2 miesiące. Następnie  przefiltrować i przelać do czystych butelek. Po 5 miesiącach dojrzała nalewka jest gotowa.