Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Nalewka daktylowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonała choć mało popularna nalewka z suszonych daktyli

Nalewka daktylowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka daktylowa

 

  • 700 ml sirytusu
  • 15 szt. suszonych daktyli
  • 3 szt gożdzików

Sposób przygotowania:

Nalewka daktylowa
Suszone daktyle pokroić i wrzucić do słoja. Dodać 3-4 gożdziki. Zalać spirytusem i odstawić na miesiąc w chłodne miejsce. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem. Po miesiącu zlać nalew przez gazik do garnuszka, a następnie wlać do połowy butelki. Dopełnić butelkę przegotowaną i ostudzoną wodą. Pozostawić przynajmniej na kolejne 2 tygodnie. Jeśli ktoś lubi słodsze nalewki, można dodać kilka łyżeczek cukru do wody. która dodaje się do nalewu.
Nalewka daktylowa
Nalew należy połączyć w proporcji 1:1 z wodą
Nalewka daktylowa
Nalewka, która stała w butelce przynajmniej 2 tygodnie jest gotowa do degustacji