Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Nalewka jabłkowo-miętowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonała i zdrowa nalewka - oczywiście w małych ilościach

Nalewka jabłkowo-miętowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nalewka jabłkowo-miętowa

 

  • 1/2 l spirytusu
  • 1.2 l soku jabłkowego
  • 25 dag cukru
  • około 50-80 liści mięty

Sposób przygotowania:

Nalewka jabłkowo-miętowa
Liście mięty opłukać i osuszyć na ściereczce. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i odcisnąć sok w sokowirówce. Do soku wspypać cukier i pogotować około 5 minut. Sok ostudzić, nalewkę przefitrować i zmieszać oba płyny. Odstawić na kolejny miesiąć
Nalewka jabłkowo-miętowa
Najlepsze do nalewki są świeże liście mięty
Nalewka jabłkowo-miętowa
Jabłka to samo zdrowie, także wykorzystane w nalewce
Nalewka jabłkowo-miętowa
Sok z dodatkiem cukru bależy zagotować, a potem ostudzić
Nalewka jabłkowo-miętowa
Liście mięty zalane spirtytusem powinny stać przynajmniej miesiąc w zaciemnionym miejscu