Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Nalewka jarzębinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nalewka pro zdrowotna - na wzmocnienie pracy serca i w zaburzeniach trawienia Pić po 1 łyżce stołowe dziennie zmieszanej z małą ilością wody

Nalewka jarzębinowa

Składniki:

Nalewka jarzębinowa

 

  • zmarznięte owoce jarzębiny
  • cukier (na każdy kilogram owoców 0,5 kg cukru
  • sok z cytryny - na 1 kg owoców sok z 1 cytryny
  • mocna wódka - zrobiona ze spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka jarzębinowa
Zebrane po pierwszym przymrozku owoce upiec rozłożone na folii aluminiowej w blaszce do ciasta w piekarniku, tak, by się nie przypaliły. Upieczone owoce wsypujemy do gąsiora warstwami na przemian cukier i jarzębinę i na każdy kilogram owoców dajemy 1/2 kg cukru.. Gąsior napełniamy do mniej więcej 3/4 wysokości słoja owocami i cukrem. Wyciskamy sok z cytryny na owoce i cukier ( 1 cytryna na 1 kg jarzębiny) Następnie rozrobioną wcześniej powyżej 45 % ze spirytusu wódką zalewamy słój/gąsior do pełna i pozostawiamy w ciepłym lub słonecznym miejscu na około 18- 21 dni. Po tym czasie zlać powstały macerat z owoców. Owoce zmiażdżyć wałkiem i wycisnąć. Powstały płyn przefiltrować przez bibułkę filtracyjną, połączyć po filtracji z wcześniej zlanym napojem. Przelać do butelek i szczelnie zakorkować, a dla pewności korki jeszcze zalać parafiną.