Strona główna Nalewka jarzębinowa

Nalewka jarzębinowa

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Nalewka jarzębinowa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Nalewka jarzębinowa
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 2

1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika.


trudność: łatwe
czas:

Nalewka jarzębinowa - SKŁADNIKI:

  • jarzębina
  • spirytus
  • cukier

Nalewka jarzębinowa - PRZYGOTOWANIE:

1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika. Po wyjęciu owoce przelewamy wrzątkiem, osączamy. Wsypujemy do gąsiorka. Wlewamy szklankę spirytusu oraz 11/2 szklanki wody. Zamykamy, odstawiamy na 4 tygodnie, po czym odlewamy płyn. Owoce zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuści (7 dni), zlewamy syrop, łączymy go z odlanym tydzień wcześniej płynem i szklanką wódki. Płyn przefiltrowujemy i przelewamy do butelek. Nalewka będzie lepsza, gdy odstawimy ją na 2 tygodnie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nalewka jarzębinowa (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-27 18:42
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Stenka

Stenka
offline

2012-08-15 20:51
zrobię w tym roku
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wielokolorowe leczo Sorbet brzoskwiniowy Zupa cukiniowa z makaronem
Malinowa rozpusta Mirabelkowy chutney Pierogi z kapustą i pieczarkami
Sałatka z buraków i papryki na zimę Ketchup paprykowo-cukiniowy Sałatka z buraków i kapusty do słoików
Ogórki z kurkumą Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką Migdałowe ciasteczka

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane