Strona główna Nalewka jarzębinowa

Nalewka jarzębinowa

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Nalewka jarzębinowa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Nalewka jarzębinowa
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 2

1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika.


trudność: łatwe
czas:

Nalewka jarzębinowa - SKŁADNIKI:

  • jarzębina
  • spirytus
  • cukier

Nalewka jarzębinowa - PRZYGOTOWANIE:

1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika. Po wyjęciu owoce przelewamy wrzątkiem, osączamy. Wsypujemy do gąsiorka. Wlewamy szklankę spirytusu oraz 11/2 szklanki wody. Zamykamy, odstawiamy na 4 tygodnie, po czym odlewamy płyn. Owoce zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuści (7 dni), zlewamy syrop, łączymy go z odlanym tydzień wcześniej płynem i szklanką wódki. Płyn przefiltrowujemy i przelewamy do butelek. Nalewka będzie lepsza, gdy odstawimy ją na 2 tygodnie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nalewka jarzębinowa (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-27 18:42
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Stenka

Stenka
offline

2012-08-15 20:51
zrobię w tym roku
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane