Strona główna Nalewka jarzębinowa

Nalewka jarzębinowa

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Nalewka jarzębinowa
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 2

1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika.


trudność: łatwe
czas:

Nalewka jarzębinowa - SKŁADNIKI:

  • jarzębina
  • spirytus
  • cukier

Nalewka jarzębinowa - PRZYGOTOWANIE:

1/2 kg dojrzałych jagód jarzębiny wkładamy w torebce foliowej na 12 godz. do zamrażalnika. Po wyjęciu owoce przelewamy wrzątkiem, osączamy. Wsypujemy do gąsiorka. Wlewamy szklankę spirytusu oraz 11/2 szklanki wody. Zamykamy, odstawiamy na 4 tygodnie, po czym odlewamy płyn. Owoce zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuści (7 dni), zlewamy syrop, łączymy go z odlanym tydzień wcześniej płynem i szklanką wódki. Płyn przefiltrowujemy i przelewamy do butelek. Nalewka będzie lepsza, gdy odstawimy ją na 2 tygodnie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nalewka jarzębinowa (strona 1 z 1)  
darek112

darek112

2008-12-27 18:42
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Stenka

Stenka

2012-08-15 20:51
zrobię w tym roku
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Torcik niebo i ziemia Pieguski w wersji domowej Ciasto lekki puch
Konserwowa sałatka z jajkiem i pekińską Zapiekany ryż z jabłkami Ragoût miesno-warzywne
Czosnkowa pasta z białej fasoli Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Pieczone pod majonezem udka z kurczaka
Parówki z nadzieniem w panierce Pizza na marchewkowym spodzie Ciasto czekoladowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane