anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Nalewka kasztelańska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta nalewka dzięki zawartości w jej składzie miodu dość trudno się klaruję, ale jej smak rekompensuje wszystkie trudy.

Nalewka kasztelańska

Składniki:

Nalewka kasztelańska

 

 

Sposób przygotowania:

Nalewka kasztelańska
Opłukane i dokładnie osuszone wiśnie dryluję i przekładam do wyparzonego słoika. Dodaję przyprawy i wlewam alkohol. Dokładnie zamykam słoik i odstawiam go na miesiąc na ciepły i słoneczny parapet. Nalewkę zlewam do innego słoika, zamykam i odstawiam w ciemne i chłodne miejsce. Miód roztapiam w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłym miodem zalewam wiśnie, mieszam i ponownie odstawiam na miesiąc na słoneczny parapet. Po miesiącu przecedzam wiśnie, a otrzymany syrop mieszam z wcześniej zlaną nalewką. Odstawiam na 24 godziny. Następnie przelewam nalewkę do butelek i odstawiam do piwnicy na minimum 6 miesięcy.