Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Nalewka lipowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zaczęły się jesienne deszcze i chłody- czas rozpocząć degustacje leczniczych nalewek.

Nalewka lipowa

Składniki:

Nalewka lipowa

 

  • 60 szt- świeże kwiaty lipy,
  • 1 szklanka- cukier,
  • 1 szt- owoc pigwowca- pigwa,
  • 0,75 l- wódka 45%

Sposób przygotowania:

Nalewka lipowa
Nie mogłam się w tym roku zdecydować jak zrobić nalewkę z kwiatów lipy więc zrobiłam na dwa sposoby i połączyłam w jedną. Zerwać świeże kwiaty lipy razem z przylistkami, nie myć delikatnie usunąć jeśli są w nich jakieś owady. 30 kwiatów zalać 0,5 litra wódki i dodać do nich posiekaną drobno pigwę. Pozostałe 30 kwiatków zalać syropem z cukru- szklankę cukru zalać dwoma szklankami wrzątku, rozmieszać i wystudzić. Kwiaty zalane wódką trzymać 3 tygodnie w ciemnym, raczej chłodnym miejscu. Kwiaty zalane syropem trzymać 5-7 dni w chłodnym miejscu a potem dolać do nich 0,25 l wódki. Po trzech tygodniach obie nalewki przecedzić i zlać razem. Po tygodniu można już degustować.