wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Nalewka malinowa francuska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nalewka malinowa ogrzeje nas w zimowe wieczory.

Nalewka malinowa francuska

Składniki:

Nalewka malinowa francuska

 

  • 3 kg dojrzałych mali
  • 0,5 kg cukru
  • 4 litry wódki ze spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Nalewka malinowa francuska
W misce rozetrzeć trzy kilogramy malin z pół kilograma cukru pudru. Następnie  trzeba pozostawić w chłodnym miejscu przez dwa dni. Przełożyć do gąsiora i zalać 4 litrami wódki. Nalewkę mieszamy żeby nie było osadu i przecedzamy przez gęste sito.Zamknąć szczelnie w gąsiorze i pozostawić w chłodnym miejscu przez cztery dni. Przefiltrować i przelać do butelek. Zakorkować i przez sześć miesięcy trzymać w chłodnym miejscu.