lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Nalewka mandarynkowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobra nalewka mandarynkowa...

Nalewka mandarynkowa

Składniki:

Nalewka mandarynkowa

 

  • 5 dag mandarynek
  • 20 dag cukru
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Nalewka mandarynkowa
Mandarynki sparzyć i bardzo dokładnie umyć. Skórkę z mandarynek strzeć na tarce, a następnie zalać spirytusem. Słoik ze skórkami mandarynki i spirytusem bardzo dokładnie zakręcić i odstawić na 48 godzin najlepiej w ciepłym miejscu. Wodę i cukier zagotować razem, żeby wytworzył się z tego syrop. DO gorącego syropu bardzo ostrożnie i pomału wlewać nalewkę, która wcześniej była odstawiona na 48 godzin. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i przelać do jednej butelki. Nalewkę odłożyć na dwa tygodnie. Po tym czasie z pewnością wytworzy się osad, który najlepiej przesączyć przez lejek i połączyć z nalewką, natomiast płyn, który się wytworzył nad osadem wylać. Nalewkę można odcedzić, aby nie było w niej skórek z mandarynek. Zamiast skórek z mandarynek można również dać skórki z pomarańczy.