wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Nalewka pigwowa z whisky

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nalewki nie muszą być tylko robione z wódki.

Nalewka pigwowa z whisky

Składniki:

Nalewka pigwowa z whisky

 

  • 1 kg pigwy
  • 0.5 kg cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • 5 dkg rodzynek
  • 1 litr whisky

Sposób przygotowania:

Nalewka pigwowa z whisky
Kilogram pigwy przetrzeć z brudu, umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki. Zagotować ćwierć litra wody i wsypywać do niej od pół do kilograma cukru. Mieszając należy stopnoiwo, dodawać sok z cytryny i obraną skórkę cytrynową.  Do gotującego się syropu należy wkładać kawałki pigwy i gotować na małym ogniu pięć minut. Rodzynki płuczemy w wodzie dodajemy do syropu . Należy  gotować jeszcze 5 minut. po ostygnięciu dodać litr whisky. Nalewkę  pozostawić na miesiąc, aby dojrzała. Po tym czasie zlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Tagi:

pigwowa