jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nalewka pomarańczowa- wytrawna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjna nalewka pomarańczowa o każdej porze roku

Nalewka pomarańczowa- wytrawna

Składniki:

Nalewka pomarańczowa- wytrawna

 

  • 3 pomarańcze
  • 1 litr wódki 45%
  • 0,2 litra spirytusu
  • 0,1 litra wody
  • 10 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Nalewka pomarańczowa- wytrawna
Umyć 3 pomarańcze.
Obkrajać jak najcieniej zewnętrzną warstwę skórki, nie naruszając warstwy białej.
Skórki pokrajać w drobne paseczki.
Wrzucić do gąsiorka z wódką.
Dodać przesączony sok z 3 obranych pomarańczy.
Wlać spirytus, odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby.
Przyrządzony z wody i cukru syrop rożcieńczyć zanim ostygnie 0,1 litra przesączonej przez gazę nalewki.
Wódkę, którą były zalane skórki pomarańczy przesączyć przez bibułę do naczynia z syropem.
Zmieszać wstrząsając.
Odstawić na 24 godziny.
Nalewkę można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, jednak przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu wpływa dodatnio na jej jakość.