Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Nalewka rabarbarowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedna z moich ulubionych wiosennych nalewek - prosta i pyszna nalewka z rabarbaru, poleca się nie tylko na wiosnę.

Nalewka rabarbarowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nalewka rabarbarowa

 

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka wody przygotowanej

Sposób przygotowania:

Nalewka rabarbarowa
Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na kawałki. Pokrojony rabarbar przekładamy do słoika, zasypujemy go cukrem i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 4-6 godzin. Do rabarbaru wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na minimum 24 godziny (najlepiej na tydzień ) w ciemne miejsce.

Uwaga!

Raz dziennie potrząsamy słoikiem! Po tym czasie rabarbar odcedzamy, do butelki wlewamy wystudzoną przegotowaną wodę, a następnie odcedzony spirytus – mieszamy, zakręcamy i odstawiamy na następne 24 godziny ( lub dłużej ).

Nalewka jest lepsza im dłużej postoi. Można użyć zamiast spirytusu wódki, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru.
Nalewka rabarbarowa
Umyty rabarbar kroimy na nieduże kawałki, przekładamy do słoika
Nalewka rabarbarowa
Zasypujemy go cukrem- odstawiamy na 24 godziny
Nalewka rabarbarowa
Dolewamy spirytus, odstawiamy na 24 godziny, dolewamy wodę

Tagi:

nalewki