aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Nalewka winogronowa Waldemara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna nalewka z winogron, choć długo ją się robi...

Nalewka winogronowa Waldemara

Składniki:

Nalewka winogronowa Waldemara

 

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 1 litr spirytusy
  • 800 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Nalewka winogronowa Waldemara
Winogrona myjemy, obieramy ze szypułek i wsypujemy do słoika do jego 3/4 objętości. Następnie zalewamy takie słoiki spirytusem, by przykryć całkowicie winogrona. Zamykamy słoiki na okres około 2 miesięcy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po tym czasie alkohol zlewamy, a winogrona zasypujemy cukrem. Często mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru u powstania spirytusu. Następnie przez gazę lub sitko przecedzamy sok i dodajmy do alkoholu. Rozlewamy do butelek.

Tagi:

winogrona