anemon

anemon

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 538]

Nalewka z ciemnych winogron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewkę zrobiłam z bardzo dojrzałych i niepozornych, ciemnych winogron rosnących na działkach i przy ścianach wielu wiejskich domów.

Nalewka z ciemnych winogron Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nalewka z ciemnych winogron

  • drobne, ciemne winogrona z własnego ogrodu - ½ kg
  • wódka – 750 ml
  • cukier - ½ kg

Sposób przygotowania:

Nalewka z ciemnych winogron

Winogrona dokładnie opłucz, usuń szypułki i włóż do czystego słoja. Wlej wódkę tak, aby owoce były całkowicie nią zakryte. Słój dokładnie zakręć i odstaw go na 6 tygodni. Po tym czasie alkohol zlej do butelek, a owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce. Potrząsaj słoikiem od czasu do czasu. Gdy cukier się rozpuści, przecedź owoce, a powstały syrop połącz z wcześniej odstawionym alkoholem w butelkach. Odstaw na około miesiąc do sklarowania. Następnie nalewkę przefiltruj i odstaw do piwnicy na minimum kilka miesięcy.