Nalewka z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czereśnie opłukać, usunąć szypułki, zalać w gąsiorku spirytusem. Zamknąć szczelnie i odstawić na tydzień. Codziennie delikatnie po

Nalewka z czereśni

Składniki:

Nalewka z czereśni

 

  • 1 kg dojrzałych czereśni

  • 80 dag cukru

  • 1 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z czereśni
Czereśnie opłukać, usunąć szypułki, zalać w gąsiorku spirytusem. Zamknąć szczelnie i odstawić na tydzień. Codziennie delikatnie potrząsać naczyniem. Ekstrakt czereśniowy zlać do butelki. Owoce w gąsiorku zasypać cukrem, odstawić na 2 tygodnie. Syrop zlać, wymieszać z 0,5 l przegotowanej zimnej wody i odlanym ekstraktem. Naczynie zamknąć, odstawić na co najmniej miesiąc. Nalewkę przefiltrować do butelek, odstawić jeszcze na tydzień.