czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z jagód

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nalewka jest bardzo aromatyczna i ma piękny ciemny kolor. W smaku niezbyt mocna i delikatnie słodka.

Nalewka z jagód

Składniki:

Nalewka z jagód

 

  • 400ml wódki,
  • 500g jagód,
  • 250g cukru.

Sposób przygotowania:

Nalewka z jagód
Owoce opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Po tym czasie przefiltrować. Powstały płyn szczelnie zakręcić, zaś owoce zasypać cukrem, zakręcić i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsać słojem, by cukier się rozpuścił. Porządnie odcedzić i połączyć z powstałym wcześniej płynem.

Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.