agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

nalewka z jarzębiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

nalewka z jarzębiny nalewka z jarzębiny

nalewka z jarzębiny

Składniki:

nalewka z jarzębiny

 

  • na 2,2 litra
  • 2 kg jarzębiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2,5 l wódki 45 proc

Sposób przygotowania:

nalewka z jarzębiny
jarzębinę zerwać po pierwszych przymrozkach( lub zerwaną wsadzić na noc do zamrażalnika a potem rozmrozić). ułożyć owoce na blaszce i podpiekać w piekarniku, uważając żeby się nie przypaliły i nie przywarły do blachy. przysypać do naczynia, dodać śliwki i zalać wódką. płyn z owocami odstawić w ciepłe miejsce na 3 miesiące po tym czasie przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek.

Tagi:

śliwki