msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Nalewka z jeżyn

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Podążając jeżynowym szlakiem....

Nalewka z jeżyn

Składniki:

Nalewka z jeżyn

 

  • 2 kg zdrowych, dojrzałych ale jędrnych owoców jeżyny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Nalewka z jeżyn
Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem.Lekko ucisnąć.Odstawić w ciepłe miejsce na ok.4-5 dni aż puszczą dużo soku.Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus ,wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy.Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy.Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje. Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.

Tagi:

jeżyn