kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z owoców dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Owoce róży nie mają wyraźnego smaku czy aromatu zatem dobrze jest go podkręcić dodatkami. Nalewka przygotowana z tego przepisu jest bardzo aromatyczna z lekką nutą migdału dzięki amaretto oraz wyraźnie wyczuwalnym listkiem laurowym.

Nalewka z owoców dzikiej róży

Składniki:

Nalewka z owoców dzikiej róży

podstawowe

 

  • cukier 200g

Sposób przygotowania:

Nalewka z owoców dzikiej róży

1

Nalewka z owoców dzikiej róży
owce róży macerujemy w alkoholu przez 3 tygodnie.

Owoce dzikiej róży zbieramy po pierwszych przymrozkach lub jeśli zrobiliśmy to wcześniej przemrażamy je w zamrażalce przez kilka dni.
Owoce róży myjemy i wsypujemy do szklanego słoja. Wódkę mieszamy ze spirytusem i amaretto. Zalewamy owoce. Dodajemy listki laurowe oraz jeden kardamon w całości. Pozostawiamy w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.

Po tym czasie przecedzamy owoce od płynu i wyrzucamy je. Cukier rozpuszczamy w około 100 ml wody. Studzimy. Zimny syrop dodajemy do nalewki. Pozostawiamy do przegryzienia na przynajmniej 2 miesiące. Przefiltrowujemy przez watę kosmetyczną.