anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Nalewka z suszonych i świeżych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dość słodka i mocno aromatyczna nalewka z mieszanki śliwek świeżych i suszonych.

Nalewka z suszonych i świeżych śliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka z suszonych i świeżych śliwek

 

  • suszone śliwki bez pestek - 100 g
  • śliwki węgierki - 1 kg
  • rodzynki - 50 g
  • laska wanilii - 1 szt.
  • cukier - 300 g
  • wódka - 1litr

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z suszonych i świeżych śliwek
Śliwki węgierki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Rodzynki i śliwki suszone wypłucz gorącą wodą, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Rodzynki oraz śliwki suszone i węgierki przełóż do dużego słoja i zasyp je cukrem. Słój ustaw na słonecznym parapecie na jeden dzień, aby owoce puściły sok. Zalej owoce wódką, włóż przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii i odstaw słój na 5 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słojem, aby rozpuścił się cukier. Po upływie 5 tygodni przecedź nalewkę do czystego słoja, który następnie szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej ją do butelek, zakorkuj i odstaw na pół roku do piwnicy.
Nalewka z suszonych i świeżych śliwek
Przefiltrowaną nalewkę, rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw na pół roku do piwnicy.
Nalewka z suszonych i świeżych śliwek
Dość słodka i mocno aromatyczna nalewka ma piękny złocisty kolor.

Tagi:

śliwki beza bezy