Nalewka z tarniny

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
teresa.rembiesa

Mistrz Kuchni
Przepisy: 26
zdjęcia: 1 z 1
Nalewka z tarniny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

nalewkę można pić po 1/2 roku a najlepsza jest po UWAGA 2 latach


trudność: łatwe
czas:

Nalewka z tarniny - SKŁADNIKI:

  • 1,5kg.owoców tarniny
  • 1litr spirytusu 95%
  • 1/2litra wody
  • 6 gożdzików
  • 10 suszonych jagód jałowca
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dkg.cukru
  • 10 łyżek miodu
  • szklanka spirytusu 95%
  • szklanka wody

Nalewka z tarniny - PRZYGOTOWANIE:

Owoce tarniny umyć i dokładnie osuszyć,zamrozić na co najmniej 2 tygodnie.zamrożone owoce wsypać do słoja zalać mieszaniną 1litra spirytusu i1/2litra wody.Zostawić na 3 miesiące i raz na tydzień poruszać słojem.Potem zlać nalew owoce odcisnąć wlać 1/2 litra wody i zostawić na tydzień.Zlać i bardzo mocno odcisnąć. Do drugiego słoika włożyć gożdziki jałowieć (lekko rozgnieciony),sok z cytryny,cukier miód i zalać to szklanką spirytusu i szklanką wody.Zostawić na 2 tygodnie potrząsać słojem aby się cukier i miód rozpuścił.Zlać. Połączyć oba nalewy i odstawić na co najmniej 1/2 roku a najlepsza jest po 2 latach. Owoce tarniny,które rosły w słońcu wymagają mniej cukru.Trzeba próbować ale nie owoc,a nalewkę. Owoce są zawsze kwaśne i cierpkie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nalewka z tarniny (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi

2009-04-02 22:24
Szkoda że tak długo się czeka,ale warto wypróbowac.
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2009-04-09 16:19
Apetyczna naleweczka,ale kto wytrzyma 2 lata?
Skomentuj
Oceń:
0
acia

acia

2009-04-15 09:46
uwielbiam nalewki
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa

2009-04-15 21:26
na pewno nikt ja też próbowałam już po 3 miesiącach ale jedną butelkę już mam schowaną od jesieni 2007r
Skomentuj
Oceń:
0
Bahus

Bahus

2009-07-14 01:50
Od lat robię nalewki i nie pozwalam nigdy nikomu ruszyć nim upłyną conajmniej dwa lata...najstarszą mam 10 letnią. Z tarniny jeszcze nie robiłem przepis mnie zainspirował. Oceniam go na "piątkę"
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2010-04-06 22:35
Fajna naleweczka.5
Skomentuj
Oceń:
0
JakubM

JakubM

2012-01-28 21:41
Czy aby maceracja nie jest za długa (3 mc.)??
Z tego co czytałem to pestki maja kwas pruski i maksymalny czas maceracji to miesiąc.
Jeśli nikt się nie nabawił dolegliwości to znaczy że jest ok. Jak to wyglądało u Pani??
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa

2012-02-11 21:33
JakubM napisał(a):

Czy aby maceracja nie jest za długa (3 mc.)??
Z tego co czytałem to pestki maja kwas pruski i maksymalny czas maceracji to miesiąc.
Jeśli nikt się nie nabawił dolegliwości to znaczy że jest ok. Jak to wyglądało u Pani??

JakubM u mnie wyglądało tak jak w przepisie a Ty zrobisz jak uważasz i na pewno sie nie nabawisz dolegliwości bo tam nie ma trutki tylko możesz a raczej na pewno będziesz miał trunek gorszego gatunku.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Zupa ziemniaczana Jajecznica z grzybami Paszteciki świąteczne
Pierogi ruskie  Oli Zupa szczawiowa Ciasto biedronka
Sałatka z kukurydzą i brzoskwinią Ciasto gruszkowe Gulasz wieprzowy z karkówki
Faszerowany boczek Mięsne paluchy  chrupiące Ślimaczki rybne

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane