msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z żurawiny.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pomysł zaczerpnęłam z książki z przepisami na nalewki i wina. Mój przepis jednakże różni się od pierwowzoru

Nalewka z żurawiny.

Składniki:

Nalewka z żurawiny.

 

  • 0.5 kg świeżej żurawiny
  • 1 l spirytusu
  • 1,25 l przegotowanej wody
  • 6 suszonych śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 6 kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Nalewka z żurawiny.
Żurawinę włożyć na noc do zamrażarki, rano rozmrozić, opłukać i osuszyć.Każdy owoc nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i lekko rozgnieść. Śliwki opłukać i pokroić na małe kawałki, dodać do żurawiny. Wsypać do 5 l słoja. Zalać spirytusem i 1 litrem wody. Wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Co dzień kilka razy potrząsać słojem. Po 2-3 tygodniach zlać płyn. Cukier rozpuścić w 0.25 l wody, dolać aromat migdałowy i ugotować syrop. Ciepły wlać do nalewki. Przecedzić przez złożoną kilka razy gazę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 4 miesiące i można kosztować. Ponoć w ograniczonych ilościach nalewka jest dobra na przeziębienie.